U nedjelju, 18.09.2022. završeno je 42. izdanje Večernjakove Kockice pod pokroviteljstvom Zagrebačke pivovare, točnije njihovog najpoznatijeg brenda, Ožujskog piva.
Osim glavnog seniorskog, završnicu su imali i veterani u 8. SC FLEGAROVOM cupu, te djevojke u  6. BARCAFFE ESPRESSO turniru.
Tradicionalno, dodijeljena su i priznanja i za LEGENDU KOCKE, Prečkance koji su u prošlosti ili osvajali turnir kao igrači ili voditelji, te suci, organizatori ili sl.

 


Krenuli smo s 1/4 finalima Glavnog turnira.
Paulaneri predvođeni zločestim dečkom zagrebačkog "kratkog fudbala" Albertom Sinanijem, relativno lako su prošetali Kobiljakom.
Kobiljak, bez dvostrukog osvajača Kristijana Jerbića i voditelja Željka Žegarca Žige, nije mogao više doli časnog poraza.
S druge strane, primjer Alberta Sinanija, samo potvrđuje tezu kako s godinama dolazi i iskustvo.
Neki će, možda, reći kako Albi i nije neki španer (mi se s tom tezom nećemo složiti), ali definitivno zna prepoznati tko je.
Kao pojačanje iz Varaždina, pozvao je dva Fotexovca, Brunu Piskača i Zorana Lukavečkog, a upravo mu je ovaj potonji (uz Krešimira Matovinu s jednim) uzvratio s 3 pogotka kojima je trasirao put Paulanerima u 1/2 finale.
Iz nepoznatih razloga, Gorenc transporti se nisu pojavili na 1/4 finalu, pa su kao "lakivineri" Tvorničari zdrave hrane  bez utakmice prošli u 1/2 finale. 
Uslijedilo je najneizvjesnije 1/4 finale.
Proslogodišnji finalisti, SuperSport Foolir bar Prečko i osvajači iz 2019., Keraterm Centroplinomont.
"Domaći" nešto dominantniji, ali bez rezultatskog značaja, a presudila su dva "kopanja" Dominika Brletića (KC) i Marka Sekulića (SSFB), te odvela utakmicu u neizvjesnost 6-eraca.
Iako sva trojica (Vladimir Mustać, Frane Lekić, Ivan Hajdić; SSFB) krupnijih od njega, izgleda da su se prepala korpulentnog Vladimira Pezića na vratima Keraterma, tako da je pogodak Antonija Krajinovića presudio o pobjedniku ovog susreta, a srećom po Iveka Bandića, jer bi on zasigurno pogodio trajvansku prugu.
Zbog kiše, odgođene utakmice subotnjeg programa velikog nogometa, desetkovale su igraći roster Mangupa iz Voltinog, te su isti bili laki plijen Čagerima iz Slunja (Disco klub Rupa & Ranch terra).
Iako ih je bilo samo šestorica, Čageri su se uhvatili u kolo i s 4 drmeša otplesali u 1/2 finale. 

Već se u 1/4 finalu vidjelo kako Keraterm (unatoč prolazu) nije imao svoj dan.
Inače, odlična momčad, uostalom i pobjednici iz 2019., Dadini (Dalibor Turčić, o.a.) Keramičari nisu bili na očekivanoj razini, na kojoj smo ih, također inače, navikli gledati, te su bili laki plijen, bez Alberta Sinanija, rasterećenim Paulanerima.
Zagorska veza Lukavečki - Piskač postigla je tricu, a jednog je, tradicionalno, upisao i Krešimir Matovina.
Njegov imenjak, Frigan (KC), samo je malo ublažio situaciju i popravio dojam. 
Drugo 1/2 finale i opet drama.
Prošlogodišnji laureati (Tvornica Zdrave Hrane) iskoristili su svoje iskustvo i poveli preko Matije Radanovića već u 3. minuti.
Čageri iz Slunja pokušavaju pritisnuti, ali im se svi pokušajii obijaju o čvrstu i uigranu obranu Tvorničara.
5 minuta prije kraja vade golmana i s igračem više u polju rade dodatni pritisak.
Isti im se isplatio u 22. minuti, kada se lopta udarena s desne strane, koja bi inače završila u autu na drugoj strani, odbija od Mate Barišića i u frkafulja luku završava iza odličnog Pave Ježića.
I opet 6-erci.
Tomislav Skender i Matija Radanović gledaju lijevo, a pucaju gore visoko desno prema obližnjem parkiralištu.
S druge strane, Luka Požega i Danijel Matovina, visoko pod prečku i korak po korak, plešući dvokorak, odvode Slunjane, u premijernom nastupu na Kocki, odmah u finale.

U raspucavanju 6-eraca, Keraterm preko Petra Cebina, Antonija Krajinovića i Ivana Bandića dolazi do 3. mjesta, dok drvene medalje idu put Tvornice zdrave hrane, jer je Pavo Ježić u 1. seriji bio neuspješan.
Dario Šestić i Marko Čendak samo su produljili nadu. 

I konačno, FINALE!
Paulaner Grill Bar - Disco club Rupa & Ranch terra.
Na početku turnira, u društvu što bivših osvajača, što finalista i 1/2 finalista, teško da je netko mogao predvidjeti ovakvo finale.
No, dečki su svojim partijama i zalaganjem zaslužili naći se u odabranom društvu.
Povratkom Alberta Sinanija, igra Paulanera dobila je dimenziju više, što se odmah osjetilo i na terenu.
Igra "na aktera" isplatila se odmah u 1. minuti, kada Paulanerov Matovina (Krešimir), dovodi iste u rano vodstvo.
Utakmica od starta mijenja svoj tijek, te su Slunjani prinuđeni odmah napadati ne bi li istu vratili u rezultatsku ravnotežu.
No, početkom drugog dijela, opet "Blickrig"!
Ovaj put, ponajbolji, ako ne i najbolji španer Paulanera, dribler za mala događanja (kakvo je Kocka) i velike utakmice (kakvo je finale), Alberto Sinani, povećava vodstvo.
Čageri odmah vade vratara, te se pokušavaju vratiti u utakmicu.
U 19. minuti na asistenciju Slunjskog Matovine (Danijel), Ivan Turkalj, komplicira planove Paulanera i smanjuje rezultat.
Međutim, za reprizirati 1/2 finale, Slunjani nisu imali dovoljno plesnih koraka.
Paulaneri će godinu dana veliki prijelazni pehar čuvati u svojim vitrinama, uz obvezu povratka u Prečko na obranu naslova.
Također, Čageri će dogodine pokušati napraviti još jedan plesni iskorak.
Da je još uvijek živ, na žalost, prerano preminula Legenda Prečkog i Kocke, najbolji i napoznatiji Čager Trešnjevke i jarunskog jezera, Josip Seljan Jokina, sigurno bi u Slunjanima imao svoje nove ljubimce.
Najboljim vratarem proglašen je slunjski Fred Astaire, Milan Alinčić, dok je najbolji igrač Krešimir Matovina iz Paulanera.
Obojica su, osim prigodnih statua, na poklone dobili i butelje vrhunskih vina, jednog od najboljih hrvatskih proizvođača istih, Željka Adžića, bivšeg Dinamovog prvotimca i hrvatskog reprezentativca, a velikog prijatelja Kocke.
Čestitke dečkimka, a zahvale Željku!

Rezultati:
1/4 finale
1. Paulaner grill bar - MNK Kobiljak   4 : 1  (2 : 0) (Lukavečki '9, 16, 23; Matovina '12 / Berišić '24)
2. Tvornica zdrave hrane - Gorenc transporti   2 : 0
3. SuperSport Foolir bar Prečko - Keraterm Centroplinomont   1 : 1  (0 : 0; 1 : 2 - 6m) (Sekulić '21 / Brletić '18)
                                    6M - Mustać, Lekić, Hajdić promašili / Krajinović; Brletić promašio
4. Disco club Rupa & Ranch terra - Mangupi Voltino '91.   4 : 0   (I Turkalj '3; Jurčević '7; Požega '18; Radočaj '21)

1/2 finale
5. Paulaner grill bar - Keraterm Centroplinomont   4 : 1  (2 : 0) (Matobina '7; Lukavečki '10, '16; Piskač '19 / Frigan '23)
6. Tvornica zdrave hrane - Disco club Rupa & Ranch terra   1 : 1  (1 : 0; 1 : 3 - 6m) (Radanović '3 / Barišić '22)
                                    6M - Skender, Radanović promašili / Požega, Matovina

3. mjesto - 6m
7. Keraterm Centroplinomont - Tvornica zdrave hrane   3 : 2  (Cebin Krajinović, Bandić / Šestić, Čendak, Ježić promašio)


FINALE
8. Paulaner grill bar - Disco club Rupa & Ranch terra   2 : 1  (1 : 0)

Suci: Robert Iveković i Branko Pajk.
Delagat/mjeritelj vremena: Damir Ibrahimović i Viktor Četa Mićo.
Strijelci: 1 : 0 Matovina ('1); 2 : 0 Sinani ('13); 2 : 1 I. Turkalj ('19).

PGB: Robert Šaplek, Bruno Piskač, Zoran Lukavečki, Valentino Kolić, Marko Kolar, Krešimir Matovina, Alberto Sinani, Vinko Brumen, Karlo Kasabašić, Petar Bošnjak, Luka Pustak.
Voditelji: Lukas i Viktor Lubenjak.
DCR&RT: Milan Alinčić, Luka Požega, Danijel Matovina, Petar Radočaj, Ivan Turkalj, Marin Turkalj, Mato Barišić, Jura Jurčević.
Voditelj: Milan Alinčić. 


Najbolji vratar: Milan Alinčić (DCR&RT).


Najbolji Igrač: Krešimir Matovina (PGB).
_____________________________________________________________________________

8. S.C. Flegar cup za veterane - u sjećanje na Matu ČuljkaDogađanjima i igrom uzbudljiv, ali pogocima siromašan dan priredili su nam naši veterani koji su se okupili u Prečkom, ne bi li i ovom prilikom ukazali počast prerano preminulom,a našem i svačijem velikom prijatelju Mati Čuljku.
Ista meta, isto rastojanje, ukratko bi se moglo sažeti izvještaj s prvog 1/2 finala između domaćeg CB Brooklyna i Jaskanaca iz Samo treba delati.
Glede pogodaka nijedni ni drugi nisu ništa "delali", te je utakmica otišla u raspucavanje 6-eraca.
Sva tri Šljakera (Tomek Bakran, Zdravac Tino Jakešević i Tomek Čvabi Jakopec) bivaju uspješni, kao i Zoki Javornik i Dragan Piksi Kusturić kod Pionira.
U 3. seriji, Mirek Fabijan skida udarac Igora Leskovara i odvodi Šljakere u veliko finale.

U drugom 1/2 finalu stari prijatelji s velikonogometnih terena.
Silvija stil (na turniru radnog naslova Projekt zona HNKNS, kao 1. nositelj) i Prečko Stari Veterani (radni naslov PSV).
Kao dobri susjedi, Prečkanci su u svoje redove pozvali i dvojicu Špančana, Stjepana Štefa Horvata i Marka Krcka Krsnika, ne bi li dečki, napokon, nekaj osvojili.
Krcko je bežal po terenu, a Štefu su dali mjesto,gdje bu najmanja šteta za igru, a najveći doprinos za rezultat.
Dakle, na gol.
Kao prošlogodišnji prvaci veteranske Bundes lige A, a od ove sezone članovi ranga više, Prečkanci su opravdali "viši" status, te s jedinim pogotkom na utakmici, a i u cijelom veteranskom danu, onom Matije Havidića,odlaze u finale.

U raspucavanju za 3. mjesto, indisponirani Piksi Kusturić, inače najbolji igrač iz 2019. godine, u 2. seriju promašuje i osigurava Brooklynovcima drvene medalje.

Finalna utakmica, kao i obje polufinalne, obilovala je lijepim potezima i uzbuđenjima s obje strane, ali, na žalost, bez pogodaka.
I opet 6-erci.
Važno je zvati se Tomek.
Zbog utakmice velikog nogometa (trener TOP-a iz Kerstinca) izostao je veliki trener Tomislav Anćeloti Jakopec, te su se izvođenja uhvatila, i to uspješno, dva njegova imenjaka Bakran i staklar Fabek.
No, Tineku Jakeševiću udarac skida Štef Horvat, te daje priliku Mališanima iz Prečkog.
Isti preko Danijela Kantocija, Marka Krsnika i Milana Marinića istu ne propuštaju i veliki FLEGAROV pehar, u spomen na našeg Čulju, ostaje u Prečkom.

Prije dodjele nagrada najuspješnijim ekipama i pojedincima. dodijeljene su nagrade Josip Seljan Bimbo za LEGENDU KOCKE.
Ulazak u Kuću legendi ostvaruju Prečkanci koji su u prošlosti osvajali turnir bilo kao0 igrači ili voditelji ili su na neki drugi način bili ilvolvirani u organizaciju istog.
Ove su godine ulazak osigurali sudac Branko Horvat, poznat još kao Lepi Brane, i Renato Vučković Renči koji je od 1997.-1999. godine, kao voditelj, 3 puta zaredom osvajao turnir s ekipom Videoteka 8 Prečko.

 
Najboljim vratarom proglašen je bravurozni Miroslav Fabijan iz drugoplasiranih Šljakera, dok je titula Mate Čuljak za najboljeg igrača otišla u ruke strijelca jedinog pogotka u danu, i vlasnika epiteta 3. najljepše Brinerice Prečkog (1. je Branko Horvat, 2. je Ivica Žanić) Matije Havidića.
Obojica su, osim prigodnih statua, također kao i njihovi kolege iz seniorskog turnira, na poklone dobili butelje vrhunskih vina jednog od najboljih hrvatskih proizvođača istih, Željka Adžića. 

Rezultati
1/2 finale
1. CB Brooklyn Prečko - Samo treba delati   0 : 0 (2 : 3 - 6m) (Javornik, Kusturić; Leskovar promašio / Bakran, Jakešević, Jakopec)
2. Projekt zona HNKNS - PSV   0 : 1  (0 : 1) (Havidić '10).

3. mjesto - 6m
3. CB Brooklyn Prečko - Projekt zona HNKNS   1 : 3  (Javornik; Kusturić promašio / Bašić, Todić, Magud)

FINALE
4. Samo treba delati - PSV   0 : 0  (2 : 3 - 6m)

Suci: Branko Pajk i Robert Iveković.
Delegat/mjeritelj vremena: Damir Ibrahimović i Viktor Četa Mićo.
6m: 1 : 0 Bakran; 1 : 1 Kantoci; 1 : 1 Jakešević promašio; 1 : 2 Krsnik; 2 : 2 T. Fabek; 2 :3 Marinić.

STD: Miroslav Fabijan, Darko ANić, Darko Horvat, Tomsilav Bakran, Tomislav Jakopec, Tomislav Fabek, Pavao Fabek, Zdravko Jakešević, Branimir Ceboci.
Voditelj: Ivica Patekar.

PSV: Stjepan Horvat, Marko Krsnik, Matija Havidić, Tomislav Nikšić, Željko Kučko, Jurica Kozina, Hrvoje Bukovac, Josip Vuković, David Berisha, Danijel Kantoci, Milan Marinić, Silvan Mikulić.
Voditelj: David Berisha.

Najbolji vratar: Miroslav FABIJAN (Samo treba delati).
Najbolji igrač Matija HAVDIĆ (PSV).
__________________________________________________________________________

6. BARCAFFE ESPRESSO cup za djevojkeKoincidencijom rezultata nakon prva dva kola, utakmica djevojaka Victoryja i Zabe odlučivala je o 3. mjestu, dok je ona između Redute iz Karlovca i VMD-a samim time bila finalna.
Pobjednice (Victory) imale su cijelu utakmicu inicijativu i bile bliže pogotku, no za razliku od prva dvije utakmice, kada je curilo na sve strane, ovaj su put Zabice dobro postavile svoju obranu.
Najveće zasluge tomu idu britkoj Zrinki "Keiser" Jurjević i vratarki Tanji Strmotić.
Utakmica je završila kako je i počela , te su djevojke pristupile 6-ercima.
Lea Brkić (Victory) i Jelena Kudelić (Zaba) bivaju precizne, dok se to ne može reći za Antoniju Kompes i Mariju Ranogajec, te Amelu Hatičić i Mariju Rodić.
U raspucavanju Lei udarac brani Tanja, dok Jelena biva ponovno uspješna i Zabicama osigurava 3. mjesto.

Za razliku od "tvrde" utakmice za 3. mjesto, sama finalna bila je puno neizvjesnija i zanimljivija.
A i vidjeli smo 4 pogotka.
Djevojka iz Redute, koja je nakon prva dva kola bila u najužem izboru za najbolju igračicu turnira, Maja Ivković, nije se pojavila, ali je na njeno mjesto, i više nego uspješno, uskočila mlađahna Dora Toth.
Također, tu su bile i dvije najbolje strelkinje s 5 pogodaka, Antonija Vranić i Jelena Dizdar.
S druge strane, VMD-ovke s dva pojačanja, Marinom Bosak i Evom Zuanović, ali i ministricom obrane Ivanom Pezo, te profesoricom nogometa Evom Pešić.
No, Dora Toth je danas imala svoj dan.
Hat trick za simultanku i prava je šteta što je nismo gledali u prva dva kola.
Eva Zuanović je samo ublažila poraz, ali kada uzmemo u obzir da je Kocka VMD-ovkama prvo ozbiljnije natjecanje na kojem su sudjelovale, ulazak u finale i nije tako loš rezultat.
Motiv više za dogodine.
Redute su uspjele obraniti naslov, ali ne sumnjamo kako će iduće godine konkurencija biti puno "čupavija".
Iako je bilo sugestija kako bi najbolja vratarka turnira, zbog svojih izvrsnih obrana u utakmici za 3. mjesto, trebala biti Tanja Strmotić iz Zabe, što i ne bi bilo nimalo nezasluženo, morali smo uzeti u obzir da je Tajči u prve dvije utakmice primila ukupno 10 pogodaka, što je više od bilo koje druge njene kolegice.
Tako je najboljom vratarkom proglašena Helena Hedl iz pobjedničke ekipe (1 pogodak), a njene suigračice Antonija Vranić i Jelena Dizdar, podjelile su nagradu za najbolju strelkinju turnira.
Već smo napisali kako je nakon prvog dana Maja Ivković (Reduta) bila u najužoj konkurenciji za najbolju igračicu, jednako kao i Dora Toth, najbolja igračica finala.
Međutim, ne bi bilo korektno na osnovu jedne utakmice generalizirati cjelokupni dojam na kompletnom turniru.
Za najbolju igračicu proglašena je djevojka koja je odigrala cijeli turnir, svojim potezima odušavljavala gledateljstvo, a suparnicama zadavala probleme.
Zbog boje kose, a ponajviše igre, kojima nalikuje na Roberta Prosinečkog, prozvana je "Malom Žutom", a dolazi iz ekipe VMD.
Ona je Eva Pešić, profesorica nogometa i tjelesnog iz OŠ Kajzerica.
Eva je trenutno bez kluba, tako da skauti mogu znati gdje je mogu naći.
Sve četiri ekipe, osim pehara, dobile su i poklon pakete glavnog sponzora BARCAFFE ESPRESSA, dok su 4 najbolje pojedinke dobile i posebne prigodne poklone istog poznatog brenda. 

Rezultati
3. mjesto
ŽMNK Victory Poljana Lekenička - ZaBa   0 : 0  (1 : 2 - 6m)

Sudac: Milan Nesvanulica.
Delegat/mjeritelj vremena: Damir Ibrahomović i Viktor Četa Mićo.
6m: 1 : 0 Brkić; 1 : 1 Kudelić; 1 : 1 Kompes promašila; 1 : 1 Hatičić promašila; 1 : 1 Ranogajec promašila; 1 : 1 Rodić promašila; 1 : 1 Brkić promašila; 1 : 2 Kudelić. 

Victory: Melita Koprivnjak, Kristijana Kuharić, Žaklina Minković, Andrea Minković, Jelena Tunjić, Kristina Martić, Dorotea Rožanković, Antonija KOmpes, Lea Brkić, Marija Ranogajec, Željka Habun, Tanja Franjko.
Voditeljica: Žaklina Žaža Minković.

ZaBa: Tanja Strmotić, Amela Hatičić, Radmila Lalić, Iva Rendić, Marina Čulina, Jelena Kudelić, Sanja Kamenski, Zrinka Purgar Jurjević, Katarina Renić, Tiana Šunjić, Marija Rodić.
Voditelj: Damir Martinec Brzi.

FINALE

ŽMNK Reduta Futsal Karlovac - VMD   3 : 1  (2 : 0)

Sudac: Milan Nesvanulica.
Delegat/mjeritelj vremena: Damir Ibrahimović i Viktor Četa Mićo.
Strijelci: 1 : 0 Toth ('3); 2 : 0 Toth ('12); 2 : 1 Zuanović ('21); 3 : 1 Toth ('24).

Reduta: Helena Hedl, Petra Petrunić, Larisa Matić, Dora Toth, Marija Desović, Nika Terze, Jelena Dizdar, Antonija Vranić.
Voditelji: Marinko Alić i Arnold Blauhorn.

VMD: Vlatka Babenko, Marta Mršić, Josipa Sorić, Ana Sabljić, Eva Pešić, Sanja Tabak, Ivana Pezo, Marina Bosak, Eva Zuanović.
Voditeljica: Ivana Pezo.


Najbolje strelkinje: Jelena Dizdar i Antonija Vranić (obje Reduta futsal) - 5 pogodaka.


Najbolja vratarka: Helena Hedl (Reduta futsal).


Najbolja igračica: prof. Eva Pešić (VMD).

HVALA SVIMA I VIDIMO SE DOGODINE!